Podróże

Smaki Gruzji

0

Gruzińska gościnność, a zwłaszcza niezwykła serdeczność wobec Polaków stała się właściwie żywą legendą, którą na szczęście potwierdzi każdy, kto miał okazję odwiedzić ten cudowny kraj znajdujący się na styku dwóch kontynentów.
Warto również bliżej przyjrzeć się niepowtarzalnej kuchni, w której każdy znajdzie coś dla siebie – niezależnie od tego, czy jemy mięso czy jest nam bliższy wegetarianizm.

Gruzińskie pierożki

W gruzińskich restauracjach podawane w formie przystawki, chociaż bez problemu mogą stanowić danie główne.Przygotowywane z ciasta na pierogi, ale z odmienną zawartością. Gruziński rarytas, ale także wizytówka, która widnieje na magnesach, koszulkach i poniekąd stał się kulinarnym symbolem państwa. Chinkali! Do ciasta, któremu nadaje się formę sakiewki wkładane jest mielone mięso wołowe lub baranie rozdrobnione w wodzie z dodatkiem niezastąpionej kolendry. Pierożki gotuje się w gorącej wodzie, uważając na to, by końcówki pozostawały ponad powierzchnią wody. W kuchni gruzińskiej istnieje kilka sprawdzonych sposobów na jedzenie pierożków Chinkali, jednak najlepszym pozostaje nagryzienie sakiewki i wypicie powstałego w gotowaniu bulionu, a następnie spożycie całej reszty. Dostępne są również pierożki Chinkali w wersji wegetariańskiej z farszem z białego sera.

Zamiast pizzy… Chaczapuri

Gruzińska kuchnia to przede wszystkim różnorodność i kolendra, którą dodaje się do wszystkiego, nawet jeśli zaznaczymy, że jest niemile widziana w naszym daniu. Odstępstwem od tej normy są niezwykłe placki Chaczapuri, które w niektórych kręgach nazywane są gruzińską wersją włoskiej pizzy. Istnieje kilka rodzajów Chaczapuri, a każdy z nich wywodzi się z innego regionu Gruzji. Podstawową wersją jest placek zapiekany z serem, który często zastępuję zwykłe pieczywo, ale jest też idealną przekąską na dłuższą podróż. Innym wariantem jest Chaczapuri Adżarskie, do którego dodaje się surowe jajko ścinające się pod wpływem temperatury lub Chaczapuri Imeryteńskie, do którego dodaje się pastę z czerwonej fasoli.

Bakłażan inaczej

Badridżani to kolejna gratka dla amatorów poznawania nowych smaków, a przy okazji przepis, który z łatwością można zrealizować we własnej kuchni. Zazwyczaj serwowane w postaci przystawki, która jedynie podrażni żołądek, ale godna zainteresowania i przepyszna. Badridżani to prawdziwa perła w gruzińskiej kuchni. Do przygotowania tej niezwykłej przekąski potrzeba jedynie bakłażana, orzechów włoskich oraz wszechobecnej kolendry. Podpieczone bakłażany podawane są z rozgniecionymi orzechami na zimno, chociaż można spotkać restauracje, w których serwowane są jedynie w wersji ciepłej. Nie zmienia to jednak faktu, że są przepyszne niezależnie od temperatury!

You may also like

Comments

Comments are closed.