Do niezbędnych narzędzi ogrodniczych (również rolniczych, lecz akurat w tym dziale dziś wszystko wypiera mechanizacja) należą grabie. Są one tak nieodzowne jak szpadel przy uprawie gleby. Tymi dwoma narzędziami razem jesteśmy w stanie zasadzić praktycznie wszystkie niezbędne warzywa. Jak to zrobić?
Otóż po ręcznym usunięciu chwastów – możemy tutaj pomóc sobie szpadlem, ścinając je lub lekko wbijając go w glebę i podważając korzeń – wystarczy przekopać ziemię, a powstałe grudy po “ostrej skibie” rozgrabić. I tak kultura gleby została już przygotowana pod wysiew. Oczywiście mowa tu o grabiach ogrodniczych wykonanych z metalu (najczęściej wykonanych z wykroju grubej blachy).
Alternatywną metodą tradycyjnego przekopywania, i bardziej biologiczną, jest wbijanie szpadla i podważanie gleby, lecz jej nie obracanie. Gdy spulchnimy tak glebę w małych odstępach, również przechodzimy do standardowego rozgrabiania i rozdrabniania powstałych grudek ziemi. Wówczas grabienie jest trudniejsze, gdyż nieprzewrócona gleba, a jedynie spulchniona, pozostawia suche bryły i ciut ciężej jest wszystko rozdrobnić i wyrównać. Rekompensuje się to jednakże w lżejszej pracy podczas spulchniania, aniżeli mielibyśmy przekopywać tradycyjnie.
Warto nadmienić, iż powyższa kultura gleby (uzyskana poprzez jej nie obracanie) staje się korzystniejsza dla niej samej, tym samym dla roślin i nas samych. Dlaczego? Otóż ziemia dzieli się na poszczególne warstwy i wywrócenie jej powoduje zachwianie całego ekosystemu, co skutkuje nadmiernym wysuszeniem, zabiciem wielu pożytecznych drobnoustrojów, wyjałowieniem. Tradycyjnie przekopujemy tylko, gdy gleba porośnięta jest poplonem lub należy ją użyźnić poprzez domieszanie obornika lub kompostu.
Gdy ziemia została przygotowana pod wysiew (jak opisano powyżej) używamy grabi, aby uzyskać rowki na nasiona. Po umieszczeniu nasion pozostaje już tylko zagrabić ziemię i lekko ubić (także grabkami – trzymając je pionowo w dół). Tak zasadzimy praktycznie wszystko.
Comments